Thursday, April 7, 2011

Tutorial pasang menu SCROLL pada blog

sbenanya bz nk wt tesis ni, hehe..tp sebab ada kawan mntk nk wt scroll pada blog mcm

or

so sarra luangkan masa jap..so k..xpe tolong  an..nanti kwn tertunggu plak..hehe..

so, ni cara-cara dia:

1.Masuk ke dashboard,kemudian pilih design-->>Page elements
2.Kemudian pilih add gadget--->>HTML/JAVASCRIPT
Masukkan kod berikut:

<div style="background-color: white; border: 1px solid rgb(204, 204, 204); height: 80px; overflow: auto; padding: 5px; width: 170px;">
masukkan teks atau apa apa kod yang hendak dipaparkan disini
</div>

3. then, save.

[nak copy kod ni, bold pd kod diatas, pastu klik ctrl+c serentak, pastu nk paste klik ctrl+v scr serentak jgk]

Saiz kotak scroll boleh ditukar pada width(lebar)dan height(tinggi),.

[saiz tu korang leh try n error la,.try masukkan jek nilai dia..bese sarra wt mcm tu..sama ada mau lebar sikit o panjang sikit ]
[background color tu pun leh tukar jugak.y pada  kod white, so lau nk tukar kaler lain,juz taip red,yellow camtu ja]

sgt senang,copy kod je n pastikn </div> ada pada last skali before save.

lau ada pape, bleh tanya pada sy lg tau, or coment pd entry ni..
lau nk tau byk lagi tutorial sal blog ni,.korang leh pegi kt blog ni

1. http://teknikbuatblog.blogspot.com
2. http://tutorialuntukblog.blogspot.com

both blog ada tips bguna y korang leh blaja untuk upgrade blog sikit-sikit,.

ok.selamat mencuba.babai (^_^)

2 comments:

Ashr said...

nice tips..thanxxxaa ;p

sarra said...

no sweat Ashr ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...