Monday, April 25, 2011

kisah Cili Padi..

pada 1 masa dahulu,..
ada sorang budak pompuan ni.. [ aku la tu;p haha]
masa dia kecik²  dulu..
time nak makan tengahari..
mom suh p kutip lada burung [cili padi an an?] kt belakang umah..
yela. duk kampung, sume ada kt area umah :D
" g amik meta lada burung blake tuh ko ma " [ aceh dialek klate sudah;p]
" amik brapo?ore xtau ni.. " jawab dak pompuan y comey itu..:P
" amik la dale 5 6 bute ko.." 

pastu x paham,..5 6 bijik tu cane?5 ke 6?y ane 1..lau nk 5 ckp la 5, lau nk 6 ckp 6..
pstu tanya dia balik...
"5 6 bute tu brapo?? huh.."

abah cepat2 jawab,
"5 6 bute tu 5 + 6, kira la sdiri brapo kn amik "

oh 11..so p la amik 11 bijik cili api [ bijik ke cili api?]
pastu bg kt mom,.dia cakap,
"mak aih banyaknye lada, ore suh amik 5 6 bute jah.. "
"errkkk, abah oyat suh tambah.."

abah wt muka x tau ng selamber nye...
setiap kali lau sape cakap 1 2 ke sure akan tambah jdk 3, o 4 5 pn tambah jgk:P

sekarang tu sume kenangan...kenangan masa kecik²...lama² bila pk btol la cara y abah cakap,.x salah pn lau tambah.dpt byk sket an n leh prepare lau nk lebih,.
n 1 more, masa tu sy kn kecik ag..tujuan abah wat macam tu tuk sy praktis kira²..mmg abah suka suh anak² wt kira²,.

ada sekali tu waktu petang, bese la aft balik skolah, ase nk mkn eskrem.
mtk ng dia 20$,.
pastu dia bg,.
tp dia suh kira bape y dia berhabis utk ktorg stiap hr tmasuk wang belanja skolah..
ingat ag dia suh darab ng 7 hari n bulan n tahun...
n abah tunjuk kt kitorang susah tuk dapatkn duit..
dia xmo anak² dia waste money mcm tu ja..

n 1 soklan y sy masih ingt dr abah,.
" bila nk bayar balik duit y abah belanja ni??"
masa tu sy hanya mampu ckp n berjanji y sy akan byr balik segala jasa baik dia bila sy kerja nanti..

tp sume tu hanya kenangan....sangat sedih lau teringat balik kisah dlu...memang sy hidup ng kenangan lalu..
n sy patut bersyukur sebab ada kenangan dan ingatan utk itu..

2 comments:

miss3? said...

:'D yg berlalu xkan berulang...itulah kenangan..

sarra said...

yup..y berlalu tetap berlalu n xkn berlaku lg,.huhuhuhuhuhuhuhuuhu..rindu saat tu :((

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...