Tuesday, August 14, 2012

SMSTMFP

#ini pengalaman, bukan fakta sepenuhnya ^_^

Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra (Stemfarp a.k.a Faris)

Sebuah sekolah berasrama penuh di Kelantan, selain daripada Sekolah Menengah Sains Machang (Smach) & Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh (Scipp). Dahulu SMSTMFP dikenali Sekolah Menengah Sains Kelantan..sentiasa bersaing dengan Scipp & Smach di Kelantan dan jugak sekolah berasrama penuh di Malaysia

Ketika saya dapat tawaran masuk ke school Faris, i'm totally zero..tak tahu langsung tentang sekolah ni..kebanyakan saya tanya kawan kawan yang lain pun tak tahu jugak..tapi Alhamdulillah bila masuk je sekolah ni, baru la saya tahu school Faris merupakan school elite di Kelantan.Students Faris dikenali sebagai "budak Faris"...daripada Form 1 hingga ke Form 5 banyak pengalaman yang saya dapat kat sana..yang paling common sekali bila masuk school ni:-

Form 1:- Junior
Form 2:- Junior - a bit mature
Form 3:- in the middle
Form 4:- close to Senior, Senior
Form 5:- Senior (respect haip haip) hahaha..

Form 1 & Form 2
- seminggu selepas Minggu Orintasi, dak Form 1 akan dipilih akak Form 5 untuk jadik Kak/ Adik BIM (BIM tu singkatan untuk BIMBINGAN lau tak silap) . .sebenarnya dipilih melalui undian, randomly kakak Senior akan bagi klu dalam kertas untuk adik - adik cari sendiri siapa kakak BIM dorang, time ni bebudak Form 2, 3 & 4 enjoy tengok Form 1 ke hulu ke hilir mencari Kak Bim masing-masing, semua ni berlaku kat asrama, waktu malam dan hujung minggu,..saya? tak ada Kak Bim sebab saya second intake, mostly Senior already taken, tapi time saya Form 5 pun saya tak memilih untuk ada Adik Bim, bila ingat balik menyesal pula...(Abg Bim tak pasti, tak ada rasanya..)
- Setiap malam minggu (seminggu sekali) Form 1 & Form 2 akan ada Usrah..
- Budak pompuan, jadik buruan abang - abang Senior yang nak test market..hahhahaa..mengushar aje keje,.
- Perlu kenal Senior e.g ingat nama.. ambil masa jugak tapi kebiasaanya cepat kenal sebab tiap - tiap hari jumpa, lagipun budak Faris tak da ramai sangat, setiap kelas ada dalam 30 orang, satu form ada 5 kelas, pastu ada 5 form, dlm 750 students pastu setiap 2 tahun sekali form 4 baru masuk, tambah 2 kelas..lebih kurang dlm 800 - 850 students..tapi ni 7 tahun yang lepas..sekarang saya tak tahu masih macam ni atau tak..rindu nya...
- takutkan senior espesli Form 5 & Form 4 (tapi ni saya la, orang lain tak tau;p) hormat sangat dorang..pernah 1x, jalan nak pergi toilet nampak dari jauh abang senior yang femes dengan perangai nakal **set mege (tak tahu pegang apa) hahaha..nampak je dorang dah kecut perot, rela melalui jalan jauh ikut taman tak nak bagi selisih. sampai macam tu sekali,.tu awal - awal la...senanye dorang tak kacau pun,.sebab takut punye pasal..
- regging? Kakak Senior tak ada, since saya form 1, tapi kena sentiasa hormat dorang..jangan cari pasal. lau tak konpom kena cop **mark, tapi bebudak laki tu ada la kot..no comment

Form 3
- Mostly focus on study sebab masa Form 1 & Form 2 dah banyak berpoya-poya..
- Usrah pun tak da dah..wat pandai sendiri.fokus on PMR..kebanyakan baik - baik lagi nih,..hahaha..ada sorang dua ja yang wat pala...(time ni ponteng kelas bahasa Arab, balik asrama makan megi, share 4 orang, agak waktu da abis, kitorang balik kelas, tapi nak jadi cerita silap kitorang ikut tangga untuk cikgu je sebab nak cepat, terserempak dengan ustazah (Ustazah Noraziah) yang baru keluar kelas, amekaw kena cubit kaw punya..da la ustazah femes dengan cubitan berbisa dia..hahahahaha..dalam kenangan...)
- After habis PMR, kitorang kan duk asrama tak leh ponteng sekolah sesuka hati macam sekolah harian, jadi nye masa terluang dihabiskan kat dewan kuliah dan ikut program yang cikgu sediakan, time ni dah rasa bahang untuk menikmati 'honeymoon year' hehehehe..

Form 4
- Honeymoon Year!!! tapi sentiasa beringat sebab the next year is 'Killing Year' hahahaha...SPM
- Rapat dengan Senior,..kalau Form 5 busy, Form 4 incharge, jaga adik - adik,.contohnye perkhemahan, Form 1, 2 & 4 je yang terlibat, so Form 4 ambil peranan la...hihi stat nakal..
- maintain 'cool' sebab dah jadi senior kann...time ni mostly dah kenal sangat dengan senior, satu tingkatan pun dah kenal, very close sangat..bebudak junior pun kenal jugak lebih kurang (Form 3 & Form 2 mostly kenal, Form 1 sikit - sikit ja)
(tahun ni saya kantoi ponteng jugak, kantoi tak pegi aktiviti beruniform, time tu puasa sunat dan agak penat sedikit, kantoi dengan Lord Z pulak tu..kenangannnnn...) # time ponteng tu la nak kantoi nye..

Form 5
- Tahun akhir, menjadi senior...hurmmm sebenarnya biasa je jadi senior, cuma beza nya adik-adik hormat kita lebih lagi...rasa lagi bertanggungjawab terhadap adik-adik junior...rapat dengan guru-guru semua...uishhh kenangan lagii...rindunyer....
- Tahun kitorang, regging dah kurang sangat...sebab masa tu Pengetua, tetapkan syarat, "Touch N Go",..U Touch U Go..Kih Kih Kih...sampaikan ada a few budak Junior ni salah sikit je mengadu kat cikgu kan kan kan...hhahahhahahha...
- pejam celik pejam celik tak sedar tiba masa dah tamat tempoh pengajian di Faris...pengalaman & kenangan yang tak mungkin dapat dilupakn sampai bila-bila....


Tugasan harian di Faris:-
1. bangun pagi solat subuh jemaah, tak dibenarkan solat dalam dorm!!!
2. sarapan kt dinning (dewan makan), if nasi lemak senior yang sentiasa keluar lewat pagi akan gigih keluar awal sebab nasi lemak memang TERBAIK!
3. Ahad, assembly dalam dewan..hari lain, Roll Call kt luar..brainstorming..urghhh kenangan..ada yang kuciwa lau nama tersenarai kt board asrama termasuklah saya..hehehehe
4. kelas tamat pukul 2, time ni berebut ke dinning padahal da siap susun atur elok mengikut dorm...
5. prep petang,...
6. petang, bersukan...makan malam pukul 6,...
7. prep malam...
8. malam pukul11.30 dah kena tutup lampu, tak leh keluar bilik kecuali form 3 & form 5...tapi ada yang gigih curi-curi keluar melepak bilik kawan bila warden dah tak ada.espesli form 4..hehehe
9. hujung minggu hari jumaat, prep macam biasa pagi dan petang, tapi family dibenarkan datang dan berkelah di kawasan sekolah (paksa mak datang dari jauh dengan adik-adik naik bas, sebab tengok kawan-kawan, lepas tu tak bagi mak datang dah sebab susah payah dia datang dari jauh, time tu form 1..after tu dia ada datang kejap-kejap hantar barang macam tu je..sedih TT.TT) - hari jumaat, hidangan nasi yang terbaik, samada nasi minyak atau nasi ayam...sedappp...kadang-kadang dapat aiskrim..
10. sabtu, lau tak balik kampung kitorang dapat outing,.lepas inspection dorm, keluar pegi cari nasi kerabu dengan ABC kat hujung corner sekolah..wat balik berbakul..senior kirim lagi ..huhuhu..kenangan...
11. hantu?? hahaha..ada dengar tapi tak pernah mengalami kat asrama tuu...
12. jump (lompat pagar) ni kes bebudak laki,,
13. mentor mentee - setiap dorm ada mentor (guru) dan ahli dorm adalah mentee..my mentor Pn Faridah
14. sebulan sekali dapat balik rumah,.time ni la nak tidur puas - puas sebab rasa kat sekolah tak leh tidur cukup (saya la, sampai sekarang suka tidur banyak hahaha)
15. KOT, saya rumah Razak..besss aktiviti yang paling diingati untuk setiap Form 5, sebab Form 5 yang incharge untuk rumah sukan masing-masing.design baju, logo, cheers and trademark masing-masing.hehhehee...


#kenangan saya yang mungkin sama dengan kenangan awak jugak wahai Ex-Farisian, jika ada yang tersalah taip atau tafsir ampunkan saya, sila tegur.. ^_^


2 comments:

iu said...

oooo...kaki ponteng... :P

sarra said...

hahahahhaha..adeh....agak la...pengaruh rakan sebaya..hahha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...